Cum aleg un instalator profesionist – 12 greseli si 4 sfaturi
Așadar, îți prezentăm cele mai comune 12 greșeli pe care îți recomandăm să le eviți:
- Oferta la telefon.
Acest pas este critic în alegerea unui instalator profesionist. Dacă ai sunat și detaliile oferite sunt minime, dar persoana de la telefon este deja gata să îți facă un preț, poate ar trebui să te gândești de două ori înainte să apelezi la serviciile sale. Fără detalii asupra situației tale specifice, nici un clarvăzător nu poate face o estimare corectă. Desigur, există Liste de preț, dar nu pot fi altfel decât generale, pentru că fiecare lucrare este diferită.
- Nu știe să lucreze cu toată gama de materiale sau nu are sculele necesare.
O problemă des întâlnită într-o societate unde fiecare dintre noi are scule pe baterii pentru diferite activități prin casă. Ce trebuie să faci însă pentru a te asigura că lucrările tale vor fi executate în mod profesionist, în cel mai scurt timp și fără risipă de material este să vezi, să întrebi sau să evaluezi sculele pe care le folosește instalatorul. Și dacă vine la montarea unei centrale cu o bormașină asemănătoare celei pe care o ai ca să dai găuri pentru tablouri, atunci probabil vei vrea să te reorientezi după plecare sa. Materialele speciale pentru instalații profesioniste ajung la investiții de zeci de mii de lei și acei instalatori vor putea executa atunci toată gama de servicii, pe toate tipurile de materiale.
- Recomandările vin doar de la el.
Fie ai văzut o reclamă sau ai primit un fluturaș și ai citit faptul că Cel mai bun meșter, la cele mai bune prețuri. Dacă o spune doar el și nu există testimoniale care să confirme calitatea, privește aceste declarații cu puțină reticență.
Sfat 1: Verifică rapid printr-o căutare pe Google sau Facebook ce se spune despre compania pe care te gândești să o alegi sau despre instalator. Dacă are un site, înseamnă că investește în afacerea sa. Dacă are un site, trebuie să aibă și Testimoniale. Ca să te asiguri că nu sunt scrise la nimereală, vezi și pagina de Facebook ce Recenzii conține. Dacă cele 2 secțiuni spun aceeași poveste despre profesionalismul său, poți avea încredere că măcar o dată îl poți chema, ca să te convingi și tu.
- Vine la constatare prea târziu și în costum.
Punctualitatea și echipamentul determină calitatea nu numai a unui instalator profesionist, ci a omului din spatele funcției. Mai mult decât școli de specialitate sau eficiență în lucru, prima indicație asupra calității omului din fața ta este respectul pe care ți-l oferă timpului tău și respectul pentru meseria sa, prin felul în care se prezintă, mereu gata de lucru.
- Spune Da atunci când întrebi dacă recomandă o pompă de căldură la apartament sau spune că NU se face așa ceva, dar nu îți dă alte recomandări potrivite.
Adică oprește sfaturile pentru el și experiența sa nu te ajută. Nu rectifică lucrurile pe care le ceri și poate nu sunt recomandate pentru spațiul tău și nevoile tale. Și dacă sare peste acest pas atât de important, de consiliere, atunci economiile tale pe termen lung scad sau țin doar de tine. Și tu nu ești deloc obligat să fii expert. Pentru asta plătești, pentru experiență.
- Cere comision pentru a veni să facă devizul.
Dacă după constatare și devizul de plată la fața locului, pe lângă materiale și manoperă vei vedea inclus și deplasare la locație, atunci regândește colaborarea pe viitor. Pentru că plătești lucrarea și experiența și materialele, nu și drumul instalatorului spre propriul serviciu sau drumul spre tine și a prinde lucrarea.
Sfat 2: Alege companii care execută și se specializează pe o gamă largă de servicii. Astfel vei fi asigurat de faptul că experiența este vastă, faptul că s-au extins denotă învățare și creștere, iar odată ce realizează cu succes o lucrare pentru tine poți să rămâi alături de ei pe termen lung și să te scutești de căutări și bătăi de cap.
- Nu îți oferă factură pe servicii sau achiziții.
Îți închipui de ce ar fi o problemă și nu cred că trebuie să insistăm. Așa cum este cazul oricărui prestator de servicii ce respectă legea României, și, la fle ca tine, plătește impozite, facturile sunt necesare și denotă seriozitate.
- Nu are fotografii cu instalațiile sale.
O fotografie este cam al doilea semn pe care îl cauți, după testimoniale. Dacă cineva spune că un instalator sau o firmă a făcut o treabă bună, e perfect. Dacă nu ai cui să ceri recomandarea, atunci caută poze. Nu e nevoie să fii expert ca să observi îmbinări corecte, lucrări estetice, ascunse sau integrate perfect în spațiul avut la dispoziție.
- Nu oferă garanție.
Lipsa de garanție pe lucrare denotă lipsă de încredere în lucrare. Pe lângă garanția de producător pe multe dintre componentele unei instalații termice sau sanitare, solicită informații despre ce se întâmplă după montare. Cine face reparațiile, verificările, mentenanța.
Sfat 3: Aceste trei componente nu trebuie să lipsească din nicio ofertă ce o primești, indiferent de domeniu: factură pe materiale, preț manoperă, garanție. Dacă acestea sunt incluse, atunci profesionalismul se extinde și post lucrare.
- Nu știe să citească un plan de instalații.
Desigur, faptul că știi să execuți o lucrare nu stă în citirea unui plan. Dar ajută la a face un deviz corect ca preț și cantitate de materiale. Contează la a vedea în spațiu, la a realiza o instalație estetică și pentru a face un preț pe baza unui plan și a unei solicitări de necesar. Scutești astfel timp și bani.
- La plecare lasă mizerie la locul de muncă.
Acest mic detaliu face uneori diferența. Pentru că vorbește nu doar despre calitatea unei lucrări și costul redus investit în materiale. Vorbește despre respectul instalatorului pentru tine, clientul și spațiul în care trăiești sau lucrezi.
- Ia pauze lungi și dese.
Din nou un semn cât se poate de clar al calității omului, nu doar a instalatorului. Respectul pentru timpul clientului este esențial și faptul că cineva se concentrează pe ce are de făcut înseamnă că își merită banii și alege să muncească pentru ei. Mai mult, cineva care nu este interesat a termina în timp util o lucrare indică un volum mic de lucrări, deci faptul că nu este solicitată compania respectivă.
Sfat 4: Gândește-te la instalatorul profesionist ca la un angajat permanent. Cum ai alege pe cineva pentru a lucra în casa ta sau în compania ta? Aceleași pretenții trebuie să le ai: punctualitate, organizare la locul de muncă, respect pentru timp și intimitate.
Sfat BONUS:
Nu lăsa lucrurile să devină urgente. Momentul cel mai bun pentru a face orice este atunci când nu ești nevoit să o faci. Gândește-te: când iei cele mai clare decizii? Când ai chef sau când ești presat? Informează-te chiar acum despre un instalator din județul tău și vezi dacă oferă servicii de Mentenanță sau Abonamente de servicii. Astfel, de la o verificare ce nu costă mult, poți cunoaște și evalua omul, poți afla serviciile, poți primi sfaturi și poți sta, pe viitor, fără grijă pentru casa ta.
Pentru județul Brașov și împrejurimi, oferim prin caldurica.ro servicii de Instalații termice, sanitare, Servicii de mentenanță, reparații, Abonamente individuale și pentru blocuri, companii, Hoteluri sau dezvoltatori imobiliari. Vă invităm să ne cunoașteți și să ne dați ocazia să vă câștigăm încrederea.