O nouă viață pentru ,,bătrânul” Orlan!
4 ianuarie 2021by caldurica.ro
Când am ajuns în această cameră a centralei am găsit instalația pe care o vedeți în primele 5 imagini și o familie nemulțumită de ce oferea aceasta.
Pentru a înțelege cum puteam să ajut mai bine am început să pun întrebări de genul: ce vă nemulțumește la această instalație, cum a funcționat, cât de des băgați lemne, cât de mult consumă într-o iarnă. Am aflat că:
- Datorită felului în care a fost concepută instalația aceasta făcea întâi apă caldă (2 ore) , apă numai bună pentru două dușuri, atât ajungea.
- După ce binevoia centrala să crească temperatura până la 60°C mai dura încă o oră și jumătate.
- Dacă vă întrebați când ajungea căldura în casă, ei bine, după aproximativ 5-6 ore de la aprinderea focului în centrală.
- Cât de des era alimentată cu lemne? Foarte des!
- Proprietarii s-au bucurat foarte rar și accidental de căldura pe care ar fi trebuit să o ofere instalația termică.
- Consum de lemne-50-60 MC/an.
- Suprafață de încălzit (după estimarea mea) -360-400 mp.
- Depunerile de gudron de pe cazan au făcut dificil de ridicat temperatura la 80°C, temperatură firească de exploatare a unui cazan cu gazeificare.
- Am aflat de la proprietari că nu își amintesc să o fi văzut vreodată la 70°C.
Ce am făcut:
- Demontat vechea instalație din camera centralei.
- Dimensionat pe măsura cerințelor casei-3 circuite de încălzire separate, comandate independent de câte un termostat de ambient fără fir.
- Am instalat un distribuitor-colector cu patru căi și am folosit pentru instalația de încălzire 3 grupuri de pompare cu vană de amestec a agentului termic(pentru circuitele de încălzire) și un grup de pompare direct pentru boiler.
- Vanele de amestec au rolul de a trimite apa (agentul termic) in radiatoare la temperaturi diferite, în funcție de temperatura exterioară (când e mai cald afară, agentul termic are o temperatură mai mică, când este foarte rece, temperatura agentului termic este mai mare). Toate acestea se întâmplă automat și sunt gestionate de două automatizări Euroster Uni 2 și Uni3.
- Relația dintre centrala termica și puffer este permanent monitorizată de o automatizare care trimite până la ultima picătură de energie dinspre centrală spre puffer.
- Circuitul de boiler este de asemenea gestionat de automatizarea Uni 2 și crește temperatura apei calde până la valoarea dorită (în cazul nostru 60°C).
- Boilerul este prevăzut cu două serpentine, una termo și cealaltă pentru instalația solară pe care am montat-o.
- Acestora li se adaugă un puffer de 1000 litri cu o serpentină (mai mult nu a încăput în spațiul alocat instalației)? , o instalație cu trei panouri solare plane și grupul de pompare + automatizarea panourilor solare.
Rezultat:
- O instalație funcțională, care ofertă un confort mai bun decât o centrală pe gaz (la acelea nu se poate seta în mod automat temperatura agentului termic) cu un consum anual de lemne care nu va depăși jumătate din ceea ce s-a consumat până acum.
- O centrală căreia i se acordau puține șanse de supraviețuire, care are acum o nouă viață,(proprietarii erau destul de deciși să o înlocuiască cu una nouă) o viață incomparabil mai bună decât a avut-o până acum.
- Protejată de o supapă anti- condens, funcționează la 80-85°C, nu mai suferă depuneri de gudron, face schimbul termic mult mai bine, are un randament mult mai bun decât cel pe care l-a avut atunci când a funcționat după vechea schemă de montaj.
Personaje de poveste:
- Centrala termică pe lemne Orlan 80kw – 1 buc.;
- Puffer Lam Bollitori 1000 litri cu o serpentină – 1 buc.;
- Boiler bivalent Lam Bollitori 200 litri – 1 buc.;
- Distribuitor-colector 4 căi Herz – 1 buc.;
- Grupuri de pompare Herz Pumpfix mix – 3 buc.;
- Grup de pompare Herz Pumpfix direct – 1 buc.;
- Controler Uni2 – 1 buc.;
- Controler Uni3 – 1 buc.;
- Controler SR-208C – 1 buc.;
- Panouri solare plane Hewalex – 3 buc.;
- Automatizare + grup de pompare solar Hewalex;
- Termostate de ambient (Division Gas, Salus, Computherm).
Mulțumesc pentru susținerea în realizarea acestui proiect unor oameni minunați: Marin Tița (alias Nenea), Ovidiu Neagoe și Mihai Lupu.