Ciubăr încălzit într-o oră și jumătate! Serios, chiar există?
Ciubărul este un accesoriu la modă în pensiunile, casele de vacanță și micile hoteluri din Romania. Atrage clienți, pe bună dreptate. Te poți relaxa seara cu prietenii la un pahar de ceva, după o zi de relaxare?, petrecută într-o pensiune frumoasă și prin împrejurimile ei. Pentru tine, turistul, lucrurile sunt simple și plăcute, adică așa cum trebuie să fie. Iar pentru asta, administratorul pensiunii se ocupă ca ciubărul ăsta să fie pregătit exact când e nevoie de el. Ori pregătire = încălzire.
Încălzirea unui ciubăr se face in 99,9 % din cazuri cu o mică sobă metalică aflată chiar în interiorul acestuia, livrată cel mai adesea cu ciubărul (la cererea clientului). Vă întrebați de ce nu 100%? Pentru că am decis să rezolv problema timpului de așteptare.
Pentru a satisface pofta de răsfăț in ciubăr, proprietarii de pensiuni și hoteluri pornesc focul cu 12 până la 16 ore înainte, pentru a ridica temperatura apei din ciubăr la temperatura la care corpul se simte bine 38-40°C. Să nu uităm că în 90% din cazuri acestea au între 2000 și 3500 litri de apă, în funcție de diametrul și înălțimea acestuia. Am creat un sistem pentru a încălzi ciubărul, cu agent din instalația termică în mai puțin de 2 ore! Mai exact, sistemul pe care l-am implementat a făcut asta în 1h 35 min. Da, mai puțin de 2 ore în loc de 16! Și asta, de la 3°C la 40°C! La 40°C apa devine fierbinte pentru corp.
Pornirea sistemului de încălzire a ciubărului se realizează cu ajutorul unui comutator on-off. Se menține pornit sistemul de încălzire până la temperatura dorită, după care se deconectează. Desigur, aș fi putut pune un senzor de temperatură în ciubăr, și să comand pornirea și oprirea cu ajutorul unei automatizări, dar în cazul de față, am folosit acest model, agreat de către proprietar.
Modul în care funcționează acesta este următorul.
- În primul rând, ar fi bine ca pufferul să aibă suficientă temperatură, pentru a susține descărcarea de energie spre ciubăr. De asemenea centrala termică ar trebui să aibă suficient combustibil pentru a susține această operațiune.
- La pornirea celor două pompe, agentul termic fierbinte din puffer transferă energie (căldură) prin intermediul schimbătorului de căldură în plăci către țeava care se află în ciubăr, și care la rândul ei, transferă energia(căldura) în apa din ciubăr.
- Pentru a evita înghețul instalației pe timpul iernii, serpentina din ciubăr are antigel.
- Pentru a realiza cât mai repede încălzirea ciubărului este necesară o capacitate a centralei care să poată susține absorbția de energie de la ciubăr.
Realizarea acestui proiect a necesitat:
- O centrală care să susțină energia necesară schimbului termic rapid între puffer și ciubăr, în cazul de față, una de 80kw, cu combustibil solid.
- Puffer – absolut necesar pentru a crea confort in cazul cazanelor cu combustibil solid. Acesta are 2500 litri. Cel mai adesea, aceste două elemente există deja în instalațiile din (pensiuni, hoteluri, case de vacanță).
- Schimbător de căldură în plăci 120 kw – 1 buc.
- Pompă de circulație – 2 buc.
- Țeavă inox gofrat pentru ciubăr.
- Fitinguri, robineți și accesorii.