Modernizare instalație termică cu două centrale pe peleți
Îmi plac provocările, așa că accept să analizez și să transform o instalație termică veche și aproape nefuncțională aflată într-o pensiune.
Buuun!
Într-o primă fază, înainte de venirea iernii, a trebuit să fac să funcționeze cazanul pe lemne (Viessmann Vitolig 150- 80kw) și instalația din întreaga pensiune (unele radiatoare nu se încălzeau) + o verificare de rutină la boilerul existent. Am avut nevoie de două zile pentru rezolva mulțumitor aceste aspecte.
În primăvară însă, noii proprietari au decis că este cazul ca lucrurile să se schimbe mult în bine! În urma unor discuții pe care le-am avut, am ajuns la concluzia că ar trebui instalate:
- Centrale pe peleți, 50 kw -2 buc,
- Puffer de 2500 l cu două serpentine
- Boiler de 500 litri cu două serpentine.
În cazul cazanelor, a fost ales modelul pe peleți Arca Granola Automatica 50 kw, 2 buc.
- Pufferul PSR2 de 2500 litri cu 2 serpentine, produs de Lam Bolittori – 1 buc
- Boilerul seria Omega, de 500 litri cu 2 serpentine, produs de Lam Bolittori – 1 buc
- Distribuitor-colector cu trei căi, de la Herz – 1 buc
- Grup de pompare cu vană de amestec (Herz) – 2 buc, pentru cele două coloane principale ale instalației
- Grup de pompare Pumpfix direct pentru boiler – 1 buc
- Controler Uni 2 – 1 buc
- Termostat de ambient, programabil cu ajutorul telefonului, pentru comanda de la distanță – 1 buc.
Probabil vă veți întreba de ce două centrale in loc de una. Discutând cu proprietarii, am ajuns la concluzia că pe timpul verii, prioritară va fi apa caldă menajeră și mai puțin căldura. O centrală de 50 kw poate să încălzească lejer acel boiler de 500 l, neluând în calcul faptul că vor fi montate, foarte probabil în acest an, și 5 panouri solare cu câte 30 de tuburi vidate fiecare.
Revenind la modul de funcționare al instalației. Centrala nr. 1 este responsabilă de producerea apei calde menajere (automatizarea acesteia este capabilă să facă asta). Tot această centrală menține (dacă este nevoie) agentul termic la o temperatură stabilită de către utilizator, lucru care ajută să se ridice foarte repede căldura în camere atunci când termostatul de ambient o cere. În momentul în care termostatul de ambient comandă ridicarea temperaturii în camere, în mod automat centrala nr. 2 pornește, pentru a susține cerința în ceea ce privește consumul.
Automatizarea Uni 2, cu ajutorul senzorului de temperatură exterioară, furnizează temperaturi diferite ale agentului termic din radiatoare în funcție de temperatura exterioară; cu cât este mai cald afară (primăvara și toamna), cu atât temperatura radiatoarelor va fi mai mică, creând senzația plăcută de căldură blândă.
În perioadele în care nu sunt clienți în pensiune (uneori în intervalul luni-vineri) temperatura ambientală este menținută la valoarea de 20°C, fiind destul de ușor de ajuns la 22-23°C.
Imaginile reprezintă lucrarea în diferite stadii de execuție.
Până la un nou articol, vă doresc toate cele bune!
Echipa Căldurică. Ro!